Origen: Vilassar de dalt, Catalunya
Formatge Petit Nevat, ce cabra.
Forma cilíndrica, escorça blanca i florida, de vellut, regular i continu. Al tall presenta un aspecte ivori, amb un cèrcol definit sota l’escorça, i una pasta cohesionada i humida. L’olor és d’una intensitat mitjana, predomina la fusta i la humitat, amb notes de llet de cabra i herba, o xampinyó i cava natural segons l’època de l’any. El seu pas en boca permet notar una textura suau i untuosa, cohesionada, deixant sensacions àcides i animals, d’intensitat mitjana, de fruit sec cru, amb predomini d’un amarg agradable en l’aroma i el postgust.
Formatge Petit Nevat de cabra de gust personal, definit, equilibrat entre les sensacions primàries (acidesa, llet) i les derivades d’una maduració adequada al temps de maduració (amargs, textura untuosa), amb una intensitat mitjana, que allarga el gust en boca.
Meridatge: Es pot consumir amb vins escumosos, frescos i àcids, amb domini de la fruita, o amb vins blancs on la fruita domini, d’acidesa equilibrada, criança en bóta, ben estructurat i madur, amb cos i densitat per acompanyar el recorregut del formatge a la boca. Els pans secs o les torrades, faran de base a un formatge que marida perfectament amb fruits secs crus (nous, ametlles), tomàquet (en melmelada, sec en oli, confitat), raïm blanc, magrana o figues fresques.